CV/Profile

Sonny Zulhuda 2015Dr. Sonny Zulhuda regularly speaks and writes on issues of cyber law, information governance, information security and personal data protection (PDP). His main research interests cover the dynamic intersections between law, technology and governance with more than 15 years of training and advising public and private entities across all industries and sectors in the region.

He is a Web-science Summer Doctoral scholar from the University of Oxford, the UK, and a two-time Fellow of the US-based Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). Dr. Sonny is currently serving as Assistant Professor and cyber law course coordinator at the Civil Law Department, Faculty of Laws, the International Islamic University Malaysia (IIUM).

Besides obtaining a doctorate in information security law from the IIUM in 2009, Dr. Sonny is also trained on the Quality Management System (QMS) based on the ISO 9001:2008 and MS 1900:2014; information security management ISO/IEC 27001; CISSP review, as well as a certified trainer on Digital Etiquette and Appropriate Use of Technology, endorsed by the Ministry of Education.

(CV with more details is available upon request)

Professional Affiliations

  • Member, International Association of Privacy Professionals (IAPP)
  • Academic Advocate, ISACA (Formerly known as “Information Systems Audit and Control Association”) – now sitting as member of the PDP Working Group for ISACA Chapter Malaysia
  • Program Committee, Global Internet Governance Academic Network (GigaNet)
  • Member, Internet Society (Global & Malaysia Chapter)

Contact:

Phone (Office hours): +60 3 61964309 | Blog: sonnyzulhuda.com | Mail: sonny@iium.edu.my | Yahoo: zulhuda | FB: facebook.com/zulhuda | Linkedin: my.linkedin.com/in/sonnyzulhuda | Twitter: twitter/zulhuda | Instagram: (nope!)

===================================================

Past PDP & Information Governance Programmes (2002-date):

Tenaga Nasional Berhad | Malaysia Multimedia Development Corporation (MDec) | Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) | Brickfields Asia College | KL Regional Centre for Arbitration (KLRCA) | Alumni Association of the University of South Australia (MyUNISA) | Majlis Amanah Rakyat (MARA) | Attorney General Chambers (AGC) | UKM Medical Centre (PPUKM) | University of Malaysia Pahang (UMP) | Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) | University of Technology Petronas (UTP) | Universiti Utara Malaysia (UUM) | ISACA Chapter Malaysia | Institute of Sultan Iskandar, UTM | Putra Specialist Hospital | The National Institutes of Health | Jabatan Perlindungan Data Peribadi (PDP Department) | Bank Pertanian Malaysia Bhd (AGROBANK) | The Malaysian Institute of Accountants (MIA) | Federation of Public Listed Companies (FPLC) and the Malaysian Institute of Corporate Governance (MICG) | The Malaysian International Chamber of Commerce and Industry (MICCI) | The Malaysian Airline System Bhd (MAS) | KL BAR | Cyber Security Malaysia | Permodalan Nasional Berhad (PNB)

21 Comments

  1. Success for your lecturing . Keep in touch ya bro

    • Terimakasih Rico, keep in touch!

  2. Makasih kang..semoga silaturahmi gagasan dan ide diantara kita tetap terjalin dengan baik, demi masa bangsa yg lebih baik 🙂

    Wassalaam
    ISB

    • Amin, sama2 kang Irfan, maaf tempo hari kita tidak sempat ketemu. Mudah2an lain kali ke KL kita bisa ngobrol lagi. Sukses selalu.

  3. bang ajarin bikin di wordpress donk….

    • ayo, yang penting dicoba2 aja dulu. Setiap sesuatu pasti ada permulaannya:)

  4. ass..salam kenal om…kayanya saya akan sering mengunjungi bog ini,,karena saya juga mempunyai keinginan untuk mendalami cyberlaw..sama seperti minat om..klo sempet berkunjung k blog baru saya bangun om….http://mnurjaya.blogspot.com/

    • Wa’alaikmslm. Terimakasih Sdr. Nurjaya, salam kenal juga. Blog anda bagus dan isinya menarik. Tapi sayang tidak ada ruang utk komentar ya. sekarang kesibukannya apa dan dimana? OK, selamat, semoga sukses selalu.

  5. Wa’alaikmslm. Terimakasih Sdr. Nurjaya, salam kenal juga. Blog anda bagus dan isinya menarik. Tapi sayang tidak ada ruang utk komentar ya. sekarang kesibukannya apa dan dimana? OK, selamat, semoga sukses selalu.

  6. saya hanya kuliah di FH.Unpad om,baru semester 5.saya mengambil PK hukum teknologi informasi yang masih minim literaturnya di indonesia.mudah-mudahan dengan adanya blog ini,kesuliatan mahasiswa indonesia yang mengambil PK hukum teknologi terbantu untuk mencari materi.kalo ada masukan atau apapun blog saya sudah siap di komentari om.sehat dan sukses sealalu baut om.

    • Semoga sukses kuliahnya. Siapa yang mengajar hukum TI? Saya kenal dgn pak Prof Ramli (BPHN), Pak Danrivanto (skrg di BRTI) dan bbrp dosen disana.. Terimakasih.

  7. Pa Danrivanto,Prof Ramli sudah jarang ngasih kuliah om,mungkin sibuk di BPHN.kalo boleh tau dulu om kuliah dimana?

  8. Saya berencana untuk mengambil IT Law di Hannover tahun ini, moga2 blog ini dapat membantu saya dalam mendalami program studi tersebut. Karena banyak bacaan yang menarik dari blog ini.

    Thx.

    • Terimakasih. Mudah2an bermanfaat. Btw, boleh tau rencananya di mana di Hannover? Saya punya kawan seorang dosen IT Law di Hannover. Terimakasih.

      • saya ada rencana untuk bulan Oktober (winter semester) di Leibniz UNI…
        saat ini sedang dalam persiapan untuk mengirim semua aplikasi, mudah2an lancar2 dan dapat bergabung disana…

  9. Ass.

    Mas Sonny. Terima kasih banget atas kebaikan mas dan keluarga waktu berkunjung ke KL. Kuliah mas tentang cyberlaw amat inspiratif.

    Kayaknya kuliah-kuliah di Indonesia juga layak seperti itu. Tapi kapan yah?
    He…………

    • Sama2 Pak Asep.. Mudah2an keadaan perkuliahan akan terus membaik di tanah air:) Amiin..

  10. aslmkm. kak ony 🙂
    mau tanya nih, bidang IT Law ini bagian dr keilmuan hukum apa keilmuan komputer ya, kak? dr kmrn coba ngikutin tulisan2 kakak tp kayanya ga pernah dipelajarin waktu kuliah.
    salam utk ayuk n nakan2 di KL. kapan ke Palembang? bikin kuliah umum, insyaAllah aku yg paling antusias daftar 🙂
    btw, keren euy, websitenya private 🙂

    • Background kk di hukum teknologi 🙂

  11. As-salam, saya seorang pelajar tahun akhir ijazah Perniagaan Antarabangsa di UiTM, dan sedang membuat kajian mengenai brand protection, boleh encik membantu saya menberi komen mengenai cybercrime di malaysia involving cybersquatting and trademark infringement issues, adakah issue sebegini adalah issue yang serius di Malaysia?

    • W’kmsalam.. i think cybersquatting is not a big issue in Malaysia. Both local arbitration (MyUDRP through MyNIC) and local courts (see Petroliam Nasional Bhd & Ors v Khoo Nee Kiong [2003] 4 MLJ 216) had been well equipped to deal with any infringement in future.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

  • June 2017
    M T W T F S S
    « May    
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
  • Visitor

    free counters

  • Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 1,573 other followers